1oj3zd

Vijfde film: Silver Linings Playbook

In deze film staat de bi-polaire Pat (Bradley Cooper) centraal. Hij is net ontslagen uit het de kliniek. Hier moest hij noodgedwongen acht maanden blijven na het bijna doodslaan van de minnaar van zijn vrouw, Nikki. Pat is vastbesloten om Nikki terug te winnen en krijgt daarbij hulp vanuit onverwachte hoek. Weduwe (Tiffany) die net als Pat kampt met de nodige psychische issues biedt Pat een deal aan: als hij met haar mee doet aan een danswedstrijd bezorgt zij een brief van hem bij Nikki. Pat heeft zelf namelijk een contactverbod en wordt continu door zijn omgeving in de gaten gehouden.

Silver Linings Playbook biedt veel minder subjectieve momenten die echt het innerlijk van de karakters visualiseren. Het meest voornamelijke subjectieve moment is het POV-shot vanuit Pat die Nikki aantreft met zijn collega in de douche. Maar toch is Silver Linings Playbook een waardevolle toevoeging in het onderzoek. De film toont ons een genuanceerd, verfrissend beeld van mentale gezondheid. Zo kampen Pat, Tiffany en ook Pat’s vader (Robert de Niro), die een serieuze vorm van OCD lijkt te hebben, ieder met psychische problemen en ook hun onderlinge verhoudingen worden hierdoor op scherp gesteld. Dit levert een aantal wringende scènes op met uitstekend spel van alle leads. Silver Linings Playbook etaleert hoe we soms ook juist mee kunnen leven met deze karakters wanneer we juist een iets observerender standpunt aannemen, maar wel deelgenoot zijn van hun acties en doelen. De karakters zijn zo eigen en uniek dat we ze al vlug in ons hart sluiten. De verschillende confrontaties escaleren niet meer dan een keer, maar juist daardoor blijft de film je bij. De wijze van regie, spel en scenario neem ik zeker mee in de scenes waarin een onderlinge conversatie tussen Felix en Debbie centraal staat.

Share

Leave a comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest